Menu

Hand/Schoonmaakdoekregel conform USBC regel 18

Beste leden,

Middels dit schrijven willen wij een ieder van jullie erop attenderen dat per 01/08/2019 een verandering heeft plaatsgevonden in regel 18 van de USBC welke ook van toepassing is op onze huisleagues en interne toernooien.

De zogenoemde Hand/Schoonmaakdoekregel houdt in dat tijdens wedstrijdverband een bowlingbal NIET:

  1. Van oppervlakte veranderd mag worden door middel van schuurmiddel en/of schuurpads (Abralon, Siaair, oid). Het gebruiken van een dergelijke pad als vervanging voor een doek, onder het mom van dat deze zo oud is dat deze toch niet meer schuurt, zal dus niet toegestaan zijn.
  2. Gecleaned mag worden door middel van schoonmaakmiddel en/of zogenoemde schoonmaakdoekjes. Het inspuiten van een doek voor aanvang van een wedstrijd om de bal tussen worpen door “droog” te maken zal dus niet toegestaan zijn, evenals een Wipe ‘n Strike op de doek plaatsen om hiermee de bal “droog” te maken.
  3. Er zich geen materiaal op de bal mag bevinden zoals poeder, rosin, verf en ook geen markeerstickers o.i.d. Het “tikken” met bijvoorbeeld een puffball/rosin bag direct op de gaten in een bowlingbal zal niet toegestaan zijn, deze vormen van poeder dienen achter de spelersruimte te worden gebruikt op de vingers, duim of handen.


Indien er iets van bovenstaande met de bal gebeurd zal de wedstrijdleiding/leaguevoorzitter de bal uit de competitie halen.

Het tussentijds schoonmaken van de bal mag dus alleen nog met een droge doek plaatsvinden tussen de worpen en games door. Een aanpassing aan de oppervlakte van een bal mag dus ook niet gedaan worden tussen games door, dit kan alleen gedaan worden voorafgaand aan een te spelen wedstrijd en voor het ingooien gestart wordt/is.

Mocht er een substantie op de bal zitten welke afkomstig is van de baan of machine die niet met een droge doek te verwijderen is dan moet de wedstrijdleider/leaguevoorzitter om toestemming worden gevraagd alvorens de substantie te verwijderen door gebruik te maken van een (goedgekeurd) schoonmaakmiddel.

Met vriendelijke groet,

Het WS

Reacties zijn gesloten.

Subscribe